Feministinen showpaini: Matri vs. Patri

Lotta Rautakorpi ja Anna-Kaarina Jokinen
la 7.10. 20:00

Showpainiesitys on lihallinen spektaakkeli. Se on voimakas, karnevalistinen, feministinen, queer, outo, härö. Siinä hiki roiskuu ja dramatiikkaa on överit.

Tuomme Kompassille esityksen, joka haastaa perinteiset sukupuoliroolit ja odotukset. Juhlistamme kaikenlaisten kehojen ja sukupuolten fyysistä voimaa ja potentiaalia. Asetamme showpainin feministiseen maisemaan, jossa meillä on mahdollisuus vastustaa patriarkaalista normistoa ja vapautua ahtaista määritelmistä.

Showpaini on erityinen laji, koska siinä rehellisesti myönnetään, että tämä on show´ta ja tässä näytellään.

Rautakorpi ja Jokinen kohtasivat teatterin, somaattisen tanssin, kontakti-improvisaation, sirkuksen ja akrobatian rajamailla. Kävi ilmi, että molempia innostaa vahva kehonpainon kannattelu, könyäminen ja leikki.

Patri on vallitseva mestari, hän on jyrännyt vuosisatojen ajan ja pyyhkinyt lattiaa vastustajien hiellä, kusella ja kyyneleillä. Patrilla on valtava kannattajakunta. Suurin osa hänen faneistaan ei pukeudu fanipaitaan, vaan kannattaa kaikessa huomaamattomuudessaan niin kuin ovat tehneet heidän isänsä, äitinsä ja isoisänsä ja isoisoäitinsäkin. Matri on pelottava altavastaaja, jota ei yleensä päästetä edes kehään. Patri ei suostu ottelemaan Matria vastaan, koska pelkää menettävänsä voittajan pallinsa. Nyt Patrilla on pattitilanne, Patri on pantu kuutioon. Matri on nälkäinen, Matri on valmiina painimaan Patrin selälleen. Let´s wrestle!

Anna-Kaarina Jokinen on 2017 Jyväskylän ylioppilasteatterista taiteellisen alkunsa saanut, 2022 Riverian Outokummun Tanssin koulutuksesta valmistunut ammattitanssija. Tanssin ja teatterin lisäksi hän on tutustunut sirkuksen maailmaan rengastrapetsin ja pariakrobatian saralla.

Lotta Rautakorpi on keskisuomalaisen nykysirkustaiteen pioneeri ja toimii monialaisesti esittävän taiteen kentällä esiintyvänä taitelijana, dramaturgi-ohjaajana ja tuottajana. Hän hyödyntää luontevasti paikkojen rakenteita ja mahdollisuuksia ilma-akrobaatin, puussakiipeilijän ja lapsen kokeilevalla otteella. Rautakorpi työskentelee mieluusti monitaiteisissa työryhmissä ja ei-näyttämötiloissa.

Ilmaisohjelmaa yhteistyössä Valon kaupungin kanssa.

 

  • Työryhmä/ Working group: Lotta Rautakorpi ja Anna-Kaarina Jokinen

Show wrestling is a carnal spectacle. It’s powerful, carnivalesque, feminist, queer, weird, badass. There’s sweat splashing and drama abounds.

We bring a show to Kompassi that challenges traditional gender roles and expectations. We celebrate the physical strength and potential of all bodies and genders. We place show wrestling in a feminist landscape where we have the opportunity to resist patriarchal norms and break free from narrow definitions.

Show wrestling is a special kind of genre because it honestly admits that this is a show and we are acting.

Rautakorpi and Jokinen met through shared interests of theater, somatic dance, contact improvisation, circus and acrobatics. It turned out that both are enthusiastic by strong body weight support, rowdiness and playing.

Patri is the reigning champion, he has dominated for centuries and wiped the floor with the sweat, piss and tears of his opponents. Patri has a huge fan base. Most of his fans don’t wear a fan shirt, but stick around inconspicuously like their fathers, mothers and grandfathers and great-grandmothers have done. Matri is a scary underdog who is usually not even allowed in the ring. Patri won’t agree to fight against Matri because he is afraid of losing his winner’s title. Now Patri is in a stalemate, Patri has been put in a cube. Matri is hungry, Matri is ready to wrestle Patri to the ground. Let’s wrestle!

Anna-Kaarina Jokinen is a performer who got their artistic start at Jyväskylä’s student theater in 2017 and later graduated from Riveria Outokumpu as a professional dancer. In addition to dance and theater, they have gotten to know the world of the circus in the field of aerial hoop and pair acrobatics.

Lotta Rautakorpi is a pioneer of contemporary circus art in Central Finland and works as an artist, dramaturg-director and producer in the field of multidisciplinary performing arts. She naturally utilizes the structures and possibilities of places with the experimental approach of an aerial acrobat, a tree climber and a curious child. Rautakorpi prefers to work in multidisciplinary work groups.

Paikka / Venue:

Kompassi, Kävelykatu,
,
Kartta / Map →

Liput / Tickets:

Vapaa pääsy

Kesto / Duration:

n. 30min, 3 erää