• Tanssin Aika -festivaali / Time of Dance Festival 26.-29.9.2018

Vuoden 2017 festivaalitaiteilijana koreografi-tanssija Veli Lehtovaara

Tanssin Aika -festivaali esittelee vuosittain yhden jyväskyläläislähtöisen tanssitaiteilijan, jonka työskentelyyn on mahdollista tutustua festivaalin aikana. 2017 vuorossa on koreografi-tanssija Veli Lehtovaara.

Miten päädyit tanssin ja esittävän taiteen pariin?
Aloitin esiintymisen taikurina vuonna 1988. Olin tuolloin 6 vuotta ja järjestin Räpylän päiväkodin lapsille ja henkilökunnalle taika-shown. Sain lainaan isoisäni silinterihatun ja assistenttina toimi paras ystäväni Kimmo. Yläasteella tein valosuunnittelua koulun juhliin ja esityksiin. Lukiossa esiinnyin ensimmäisen kerran musikaalissa.

Tanssimisesta olen pitänyt aina, mutta aloitin sen harrastamisen vasta vuonna 2000 silloisessa tanssikoulu Sarassa, Jyväskylässä.  Kaksi vuotta myöhemmin hain ja pääsin opiskelemaan Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselle. Siirryin vuonna 2008 jatkamaan opintoja Belgiassa sijaitsevaan yksityiseen kouluun P.A.R.T.S..

Viimeiset 10 vuotta olen työskennellyt tanssijana ja koreografina sekä Suomessa että ulkomailla.

Kuva: Stanislav Dobak

Kuva: Stanislav Dobak

Mikä inspiroi sinua?
Luonto.

Mitä sinulla on työn alla juuri nyt?
Lapsuudenystävä –teoksen rinnalla olen tekemässä esitystä nimeltään Peltotiekeskustelu. Teoksessa on kolme tanssijaa ja se tulee ensi-iltaan 2018. Tämän lisäksi teen tutkimusta tanssista nousevien praktiikoiden soveltamisesta luonnossa liikkumiseen. Tutkimus kulkee nimellä Luonnonvarat ja sitä on tukenut Koneen Säätiö.

Millaisen teoksen haluaisit tehdä, jos resursseista ei tarvitsisi välittää?
Laskutavasta riippuen keskiverto suomalainen kuluttaa noin 3,5 maapalloa vuodessa. Suurin osa meistä, itseni mukaan lukien, elää pitkälti niin kuin resursseista ei tarvitsisi välittää. Resurssien tajun paraneminen on väistämätöntä, mikäli haluamme jollain tavoin säilyttää elinympäristömme sellaisena, että se kestää ihmisen läsnäolon. Paradoksaalisesti raha ei ole rajallinen resurssi vaan sopimukseen perustuva vaihdon väline, mutta silti olemme siitä tai sen puutteesta niin usein huolissamme. Tekisin yhden auringonkierron mittaisen tanssin, joka kohdentaisi huomion ympäristömme rajallisiin resursseihin kannatella kulttuuriamme.

Tutustu Lehtovaaran teoksiin ja ajatuksiin Tanssin Aika -festivaalissa:
To 21.9. kello 18.30-22.00 Avajaisklubi, sis. koreografiesittelyt Veli Lehtovaara ja Ismo-Pekka Heikinheimo
La 23.9. kello 15.00 Lapsuudenystävä (ensi-ilta!) + keskustelutilaisuus (Veli Lehtovaara ja Elina Häyrynen)
La 23.9. kello 17.30 Lapsuudenystävä
Su 24.9. kello 14.30 Lapsuudenystävä
Ti 26.9. kello 17.00 Lapsuudenystävä (Joutsa)
Tarkempi ohjelma löytyy täältä!

Bookmark the permalink.

Vastaa