Tanssija Valokeilassa

Tanssija Valokeilassa

Vuoden 2020 Tanssin Aika -festivaalin tanssija valokeilassa on jyväskyläläinen nuori tanssitaiteilija Samuli Emery

Miten päädyit tanssin ja esittävän taiteen pariin?

Aloitin tanssiharrastuksen 8-vuotiaana siskoni innostamana. Karate vaihtui viikottaiseen nykytanssituntiin Jyväskylän Tanssiopistolla ja alun identiteettikriisin jälkeen ensimmäinen esiintymiskokemus vei lopulta täysin mennessään. Melko pian mukaan tulivatkin lukuisat erikoiskoulutusryhmät nyky-, jazz- ja katutansseissa sekä jatkuva hinku esiintyä milloin missäkin.

Heti 17-vuotta täytettyäni päätin, että minun oli päästävä Helsinkiin tanssilukioon opiskelemaan. Hurjien ja tanssintäyteisten helsinkivuosien jälkeen hain Itävallan Salzburgissa sijaitsevaan SEAD-akatemiaan, josta valmistuin kesällä 2019. Siitä se ajatus sitten lähti.

Mikä inspiroi sinua?

Minua inspiroi ihmisen kehon ja mielikuvituksen alati yllättävä potentiaali. Opettaessa, harjoitellessa, esiintyessä ja ohjatessa tulee harva se päivä semmoisia käsittämättömiä mykistymisen kokemuksia. Olen kerta toisensa jälkeen aivan haltioissani ja ihmeissäni siitä, millaisen tuntevan, ajattelevan, liikkuvan, liikuttavan organismin jokainen ihminen on saanut, ilmaiseksi! Miten loputtomasti yhteistä meillä kaikilla kehojemme todellisuudessa onkaan ja silti, miten täysin uniikki ja ainutlaatuinen jokainen kehomieli onkaan. Uskomatonta!

Mitä sinulla työn alla juuri nyt?

Tätä kirjoittaessani olen matkalla kohti Saksaa esiintyjäntöihin Hampurin Kaupunginteatteriin. Samalla suunnittelen eri tanssifestivaaleilla kiertävää maskotinomaista eläinhybridiä, sekä valmistelen Tanssiteatteri Krampin kanssa toteutettavaa yhteisöteosta. Tuoreen helsinkiläisen tanssikollektiivi This Good Companyn kanssa käynnistämme ryhmämme toimintaa hakemalla tukea pääkaupunkiseudulla erinäisissä julkisissa tiloissa toteutettaviin ryhmäteoksiin sekä tapahtumakonsepteihin.

Lisäksi olen mukana dokumentoimassa pienen työryhmän kanssa Euroopan Ballroom-alakulttuurin tiivistä historiaa. Työn alla on myös kielten opettelua, unien tulkintaa sekä kärsivällisyyden harjoittelua. Eli paljon kaikenlaista, taipumuksilleni uskollisena!

Mitä toivot tulevaisuudelta?

Toivon, että tulevaisuuden maailma on tasa-arvoisempi, empaattisempi, yhteisöllisempi, luovempi ja hauskempi paikka. Toivon, että valta, vauraus ja näkyvyys jakaantuisivat maailmassa tasaisemmin erilaisten ja eri taustaisten ihmisten välille. Toivon, että vilpittömyydestä, epätäydellisyydestä ja haavoittuvuudesta tulee uusi cool.

Uskon ja toivon, että taiteella, taiteilijoilla ja taiteen kokijoilla on keskeinen rooli näiden kollektiivisten muutosten liikkeellepanemisessa. Toivon, että saan osallistua tällaisen taiteen luomiseen ja todistamiseen yhä enemmän ja enemmän myös tulevaisuudessa.

Kuva: Pavlo Kochan