Tanssia Villa Ranan seinällä

Tanssiteos elokuvia
pe 30.9. 20:30

Tanssia Villa Ranan seinällä on Elokuvasäätiön ja Valon kaupungin kanssa Villa Ranan seinään heijastettava sarja tanssielokuvia ja harjoitteita. Ohikulkija voi pysähtyä seuraamaan lyhyitä taideteoksia. Tarjolla on lämmintä juotavaa.

Elokuvat

Hellä ja Auvo

Kojamo

Here to stay

Otteita teoksesta: 24 TANSSIA

Hellä ja Auvo

Kosketus, leikki ja halaus. Kosketuksen kaipuu ja halaaminen radikaalina tekona. Koronapandemia muutti tapaamme olla toistemme kanssa. Kaiken jälkeen olemme yhdessä taas. Tanssielokuvat syntyivät halusta tuoda lähikuvaan samaistuttavat keholliset kokemukset. Miltä kosketus tuntuu? Saanko halata? Elokuvat on suunniteltu Sairaala Novan osallistavan taiteen suunnitelman innoittamana.

Tanssi ja koreografia: Elli Pulkkinen ja Anna Radu
Videotuotanto: Matti Partanen ja Jani Salonen

Kojamo

Kojamo on liikkeellinen ja humoristinen elokuva, kertomus kuohunnasta, vastavirtaan tanssimisesta, pyrstöniskuista, eteenpäin työntyvistä leuoista, pakottavasta tarpeesta, punaisista kyljistä ja kunniasta.

Kaksi tanssijaa tanssii vastavirtaan. Ilmassa on kilpauinnin ja kyynärpäätaklausten tuntua. Lohennousuaika värjää tanssijoiden vaatetuksen punertaviksi ja sisältä kumpuava elämänvoima pakottaa tanssijat pysymään liikkeessä. Matka yläjuoksulle on kuolemanvaarallinen.

Elokuvassa kalamaisuus toimii liikkeellisenä lähtökohtana, mutta tarkoituksena ei kuitenkaan ole esittää varsinaisesti kalaa. Liikkeellinen kerronta puhuu selviytymisestä ja voimainkoitoksesta, kunniasta ja sisäisestä tarpeesta edetä uomassa ja ehkä se voidaan lukea myös jonkinlaisena väistyvän patriarkaalisen maailman kommentointina (ei kuitenkaan alleviivatusti). Esteettisesti Kojamo on minimalistinen ja puhdaslinjainen: Tärkeimmät elementit ovat tanssijoiden kehollisuus, kalamainen ihmisyys sekä vesi, joka pärskähtelee kuvassa ja kehoilla. Koreografioinnissa hyödynnetään paritekniikkaa, parkourosaamista sekä liikeimprovisaatiota.

Selviytymisen ja pärjäämisen teemojen rinnalla jää tilaa myös humoristiselle kerronnalle. Hahmojen reaktiot ovat paikoin tyylitellyn epärealistisia ja fantasiamaailma mahdollistaa kerronnan yllätyksellisyyden ja keveyden säilyttämisen alusta loppuun.

Kojamon ensi-ilta oli marraskuussa 2021 Arktisen Upeeta –elokuvafestivaalilla Kulttuuritalo Villa Ranassa.

Taru Koski, Jukka Tarvainen, Antti Ahokoivu
Suomi 2021 / 5min. / Kieli: ei dialogia / Tekstitys: ei dialogia

24 Tanssia

24 tanssia on kokoelma tanssi- ja läsnäoloharjoitteita kaikenlaisille liikkujille. Tanssin ajassa yleisö voi seurata ja osallistua harjoitteisiin lyhyiden videoiden johdolla. Harjoitteet on kehitetty yhteistyössä yli 65-vuotiaiden tanssijoiden kanssa. Harjoitteet vievät taidetanssia paikkoihin, joissa nykytanssin harjoittelu on harvinaista. Tällä hetkellä 24 tanssia on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen ohjelmaa palvelutaloissa Helsingissä.

Ohjaus: Janina Rajakangas
Esiintyjät: Ghita Forelius, Marjatta Grahn, Ritva Halme, Pirjo Kiviniemi, Risto Railo, Ulla Soulié
Harjoitteet: Esiintyjät, Janina Rajakangas, Kauri Sorvari ja Tuure Kaukua
Kuvaus: Antti Ahokoivu
Musiikki & äänisuunnittelu: Miki Brunou
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus
Tukija: Helsingin kaupunki

Here to stay

HERE TO STAY

“Here to Stay on ensimmäinen musiikkivideo minkä olen käsikirjoittanut, ohjannut ja leikannut. R2ISDJ2 antoi täysin vapaat kädet sille miten koen ja näen hänen musiikkinsa. Video on työstetty täysin intuitiivisella toteutuksella joka antaa katsojalle enemmän tilaa tulkita videon sisältöä.”
– Ylijaasko

Ohjaus: Ylijääskö
Esiintyjä: Elias Niskanen
Director of photography: Ylijääskö
Meikki: Isa Koskelainen
Assistentti: Kati Liiri
Writer/Editor: Ylijääskö

Dance on the wall of Villa Rana is presented in collaboration with the City of Light and the Film Centre of Central Finland. A series of films will be projected on the wall of Villa Rana. A passer-by can stop over for a dance and a warm drink.

R2ISDJ2 Here to Stay

“Here to Stay is the first music video, which I have written, directed and edited myself. R2ISDJ2 gave me free hands for how I experienced and saw their music. The video is worked fully intuitively, giving the viewer space to interpret the content.” Ylijaasko

Director: Ylijaasko
Performer: Elias Niskanen
Director of photography: Ylijaasko
Make up: Isa Koskelainen
Assistant: Kati Liiri
Writer/Editor: Ylijaasko

Excerpts of 24 Dances

24 Dances is a collection of dancemeditations. At the Jyväskylä Dance Festival people can follow or take part in the exercises led by dancers on film. The meditations were made together with dancers overthe age of 65. The short films are bringing dance to places were practicing dance is rare. At present the project is part of Reality Research Centres programme in Care homes.

Director: Janina Rajakangas
Performers: Ghita Forelius, Marjatta Grahn, Ritva Halme, Pirjo Kiviniemi, Risto Railo, Ulla Soulié
Exercises: the performers, Janina Rajakangas, Kauri Sorvari and Tuure Kaukua
Filming and Director of photography: Antti Ahokoivu
Music and Sound design: Miki Brunou
Production: Zodiak – Uuden tanssin keskus
Funded by: Helsingin kaupunki

 

Paikka / Venue:

Villa Ranan piha (Villa Rana),
Seminaarinkatu 13, Jyväskylä
Kartta / Map →

Liput / Tickets:

Ilmainen / Free entry

Kesto / Duration:

2 h