• Tanssin Aika -festivaali / Time of Dance Festival 25.-28.9.2019

VALO VIRTAA

VALO VIRTAA
TAITO KESKI-SUOMI / KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU, HELENA RATINEN & VALON KAUPUNKI
28.9. klo 20.00, Kinakujan silta, Tourujoki, ilmaisohjelma / free entrance

valo_virtaa_rami_saarikorpi_pienempi

Kuva: Rami Saarikorpi

Taito Keski-Suomen ja Käsityö- ja muotoilukoulun oppilaiden tekemät kynttilälyhdyt lasketaan Tourujoen virtaan Kinakuja-sillan kupeesta. Lyhtyjen lisäksi virrassa kulkee vene, joka ui hiljakseen virran mukana. Veneen kokassa seisoo valaistu valkoinen hahmo. Veden henki? Joen historia? Aave?

TAITO KESKI-SUOMI RY / KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU aloittivat lähettämään oppilaidensa tekemiä lyhtyjä Tourujoen virtaan jo vuonna 2002. Tämän rituaalinomaisen taideteoksen ympärille Käsityökoulu on vähitellen laajentanut tapahtumaansa ympäristöteoksin ja installaatioin, jotka ovat esillä koko Valon kaupunki -viikonlopun ajan. Vuonna 2017 mukaan tuli ensimmäistä kertaa tanssitaiteilija Helena Ratisen performatiivinen esitys.

HELENA RATINEN on työskennellyt 20 vuotta tanssitaiteilijana. Hän on vienyt taiteensa teatterin mustasta laatikosta ulos puistoihin ja pihoille, kaduille, näyttelytiloihin, matkakeskukseen ja hoitokotiin. Ratista kiinnostaa ympäristöllinen lähestymistapa ja ihmiset.

Esiintyminen ja koreografia / Performance & Choreography: Helena Ratinen
Vene ja soutu / Boat & Rowing: Jorma Junkkila
Puvustus / Costume Design: Leena Sipilä, Design LeenaSi
Veneen valot / Lights of the Boat: Maire Valkonen
Tuotanto / Production: Taito Keski-Suomi ry/ Käsityö- ja muotoilukoulu ja Valon kaupunki
Ensi-ilta / Premiere: 29.9.2017 Tourujoki

ALI & ALPO

ALI & ALPO
ALPO AALTOKOSKI COMPANY
26.9. klo 19.00 Painotalo, Äänekoski. 14/18 € * www.lippu.fi
28.9. klo 19.00 Joutsan yhtenäiskoulu, Joutsa. 12/8 € www.lippu.fi
29.9. klo 19.00 Vitikkalan koulu, Jämsä. 12/8€ www.lippu.fi

* Bussikuljetus Jyväskylä-Äänekoski-Jyväskylä 24/18 €.  Hinta sisältää lipun esitykseen ja matkan. / Bus to Äänekoski: The ride includes bus tickets & the Ali & Alpo performance (24/18 €). Liput / tickets: www.lippu.fi

AliAlpo_1_by_Tanja_Ahola_pienempi

Kuva: Tanja Ahola

Arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi kohtaavat sanattomassa dialogissa.

Irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin ja koreografi, tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteoksessa Ali & Alpo musiikin ja tanssin vuoropuhelu oli alun perin tarkoitus laajeta kahden toisilleen vieraan kulttuurin rinnakkaiseloksi ja lopulta dialogiksi, jossa pohdittaisiin arabialaisen ja länsimaisen taiteen sekä kulttuurin yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Toisin kuitenkin kävi. Alin saamat kielteiset turvapaikkapäätökset vaikuttivat dramaattisesti teoksen syntyprosessiin sekä lopputulokseen. Välttääkseen pakkopalautuksen Alawad pakeni Suomesta maaliskuussa 2017, kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa. Ali & Alpo -teos kuitenkin toteutettiin Alawadin toiveen mukaisesti, sillä hän on mukana esityksissä videoprojisoinnin kautta. Teos tuo koskettavasti esille inhimillisen kokemuksen ja näkökulman tiukentuneen turvapaikkapolitiikan seurauksista.

ALPO AALTOKOSKI COMPANY on perustettu vuonna 1995 esittämään nykytanssiteoksia koreografi-tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken johdolla. AAC:n teoksia on esitetty lähes 30 maassa viidellä mantereella. Alpo Aaltokosken teoksille on tunnusomaista kokonaisvaltainen visuaalinen ajattelu. Koreografin pyrkimyksenä on ymmärtää ihmistä, ihmisen suhdetta toiseen ihmiseen ja ympäröivään maailmaan – koomisia ulottuvuuksia unohtamatta.

”On mies, tanssi ja musiikki. Enempää ei tarvita, ne riittävät kertomaan paljon ja suoraan sydämestä. Pala nousee kurkkuun. […] Kyyneleitä on vaikea pidätellä viimeistään siinä vaiheessa, kun tanssija ja muusikko tulevat näyttämölle loppukiitoksiin.” Helsingin Sanomat 17.3.2017

KOREOGRAFIA & TANSSI / CHOREOGRAPHY & DANCE: Alpo Aaltokoski
MUSIIKKI / MUSIC: Ali Alawad
VALOSUUNNITELU / LIGHTING DESIGN : Kari Gratseff
ÄÄNISUUNNITTELU / SOUND DESIGN: Johanna Storm
PUKUSUUNNITTELU / COSTUME DESIGN: Marja Uusitalo
VIDEOKUVAUS / FILMING: Thomas Freundlich
VIDEOKÄSIKIRJOITUS / VIDEO SCRIPT: Alpo Aaltokoski
VIDEOEDITOINTI / VIDEO EDITING: Joe Davidow
TUOTTAJA / PRODUCER: Kai Artes
TUOTANTO / PRODUCTION: Alpo Aaltokoski Company ja Kulttuurikeskus Caisa

Kiertuetta tukee Jenny ja Antti Wihurin säätiö
Yhteistyössä Äänekosken kaupunki, Jämsän kaupunki ja Joutsan kunta

Tanssin Aika –festivaali vierailee Alpo Aaltokoski Companyn teoksella Ali & Alpo Äänekoskella, Joutsassa ja Jämsässä. Äänekoskella vietetään samalla Tanssin Aika –festivaalin avajaisia ja järjestämme bussikuljetuksen Jyväskylästä Äänekoskelle. Joutsassa ja Jämsässä järjestetään lisäksi Alpo Aaltokosken tanssityöpajoja (katso sivultamme lisätietoja).

BUSSILLA ÄÄNEKOSKELLE!
Bussiyhteys Jyväskylä-Äänekoski-Jyväskylä yhteishintaan 24/18 € (sis. lipun ja bussimatkan). Bussikuljetus sisältää myös avajaisjuhlan henkeen liikkeellistä yllätysohjelmaa! Bussi starttaa Harjukadun tilausajolaiturista klo 18 ja palaa samaan paikkaan noin klo 20.30. Liput myynnissä 9.9.2018 asti www.lippu.fi.

BUS TO ÄÄNEKOSKI
Give yourself VIP treatment and travel with us to Äänekoski! The bus leaves from Harjukatu at 18.00 and we are back in Jyväskylä by 20.30. The ride includes treats and surprises! Tickets: 24/18 € (bus tickets include the Ali & Alpo performance). Reservations by 9.9.2018, www.lippu.fi

FOOTWORKIN 14 TYYLIÄ

FOOTWORKIN 14 TYYLIÄ -TIIVISKURSSI
JUSSI ”FOCUS” SIRVIÖ
29.9. klo 14-16, Kulttuuriklubi Siperia, Veturitallit. Hinta / price: 30 €. Ilmoittautuminen / sign in deadline 19.9.: info@tanssinkeskus.fi

Footworkin 14 tyyliä -kurssilla käydään läpi kokonaisvaltainen näkemys breikkauksen footworkista eli footworkin 14 eri tyyliä ja niiden kehitys ja historia. Kurssi antaa upean työkalupaketin tulevaisuuden kehitykselle ja roimasti inspiraatiota omaan treenaamiseen ja luovuuteen tasosta riippumatta. Paikalle kannattaa tulla siis vaikka kauempaakin. Footworkin 14 tyyliä on Jussin kehittämä konsepti ja lähestymistapa lattiatyöskentelyyn.

Flow Mo:n Jussi “Focus” Sirviö ei esittelyä kaipaa. Hän on omistautunut b-boy-elämäntyylille vuodesta 1995 saakka, oppinut lajin suurmestareilta ja opettanut suosituilla workshopeilla tuhansia oppilaita ympäri maailmaa. Focus on yksi Flow Mo Crew:n, Saiffan ja B-Boy & B-Girl Dojon perustajajäsenistä, hänen mukaansa on ainoana maailmassa nimetty footwork-kilpailu, vuosittainen IBE Focus on Footwork Battle Hollannissa.
Yhteistyössä Veturitallit

 

KATUTANSSI AMMATTINA

KATUTANSSI AMMATTINA -LUENTO
JUSSI ”FOCUS” SIRVIÖ
29.9. klo 11, Kulttuuriklubi Siperia, Veturitallit. Ilmaisohjelma / free entrance (lecture is in Finnish)

Kuva: Victor Engström

Kuva: Victor Engström

JUSSI “FOCUS” SIRVIÖ ponnisti Muuramen nuorisotaloista tuomaroimaan ja esiintymään katutanssin suurimmilla lavoilla. Miten tämä onnistui ja mitä se vaati? Minkälainen ammatti on katutanssija vai onko se ammatti ollenkaan? Luennolla käydään läpi Jussin elämää breikkauksen kautta.

FACE-TO-FACE

FACE-TO-FACE
ANNI RISSANEN, VAPPU ROSSI, OFF/BALANCE, TUUKKA TOIJANNIEMI & JYVÄSKYLÄ SINFONIAN KAMARIMUUSIKOT
27.9. klo 20.00, Jyväskylän yliopiston päärakennus (C),  20/15 € www.lippu.fi.  Teosta ja tapahtumaa voi seurata ilmaiseksi päärakennuksen aukiolla projisointien kautta / The performance will be projected on the outside wall of the main university building where it can be viewed free of charge!

@Matti Häyrynen_Face-to-Face -19_rajattu(1)_pienempi

Kuva: Matti Häyrynen

Face-to-Face avaa näkymän erään kuvan valmistumisen prosessiin. Esityksessä näyttämönä on valtava paperi, johon kuva syntyy kolmen esiintyjän, kahden tanssijan ja kuvataiteilijan, liikkeen jättämästä jäljestä. Kuusimetrinen kuva muuttaa totuttuja mittasuhteita niin, että pääsemme kurkistamaan kuvan liikkeelliseen maailmaan. Off/Balancen alkuperäistuotanto Face-to-Face kantaesitettiin Jyväskylässä helmikuussa 2018.

Tanssin Aika -festivaalilla teos nähdään uudenlaisena teoskokonaisuutena, joka yhdistää tanssin ja kuvataiteen lisäksi valotaiteen. Teoksen  musiikista vastaavat Jyväskylä Sinfonian kamarimuusikot. Valotaiteesta ja projisoinneista vastaa mediataiteilija Tuukka Toijanniemi. Teosta voi seurata joko sisätiloissa (pääsymaksullinen) tai ulkoapäin ikkunaan heijastettavien projisointien kautta. Teos on myös osa Valon kaupunki -tapahtuman ohjelmaa.

Tilaisuus järjestetään Keski-Suomen Tanssin Keskuksen, Off/Balancen, Jyväskylä Sinfonian ja Valon kaupunki -tapahtuman yhteistuotantona osana Tanssin Aika -festivaalia. Yhteistyössä Jyväskylän yliopisto

Koreografi / Choreography: Anni Rissanen
Kuvataiteilija / Visual Artist: Vappu Rossi
Musiikki / Music: Jyväskylä Sinfonia
Valosuunnittelu & projisoinnit / Lighting Design & Projection: Tuukka Toijanniemi
Esiintyjät / Performers : Elina Häyrynen, Terhi Kuokkanen ja Vappu Rossi
Alkuperäinen tuotanto / Original production: Off/Balance
Osatuottajat / Co-producers: Keski-Suomen Tanssin Keskus ja Jyväskylä Sinfonia

“Face-to-Face on lumoava performanssi.” Keskisuomalainen

LIIKEIMPROVISAATIOSTA KOREOGRAFIAKSI

LIIKEIMPROVISAATIOSTA KOREOGRAFIAKSI -TYÖPAJA
ALPO AALTOKOSKI
28.9. klo 14.00-16.00, Joutsan yhtenäiskoulu, Joutsa. Hinta / price: 20 €. Ilmoittautumiset / sign in deadline 19.9.: info@tanssinkeskus.fi
29.9. klo 14.00-16.00, Vitikkalan koulu, Jämsä. Hinta / price: 20 €. Ilmoittautumiset / sign in deadline 19.9.: morn@netti.fi

Alpo Aaltokosken työpaja antaa ideoita ja välineitä oman koreografian tekemiseen. Tanssityöpaja pitää sisällään tekniikkatunnin ja liikeimprovisaatiosta koreografiaksi -osuuden. Työpaja on suunnattu kaikille tanssin harrastajille!

 

BREATH

BREATH
TERO SAARINEN COMPANY
28.9. klo 19.00, Jyväskylän kaupunginteatterin suuri näyttämö. 38/36/28 € www.lippu.fi

Breath02_perttu-saksa_hi-res_pienempi

Kuva: Perttu Saksa

Elävä musiikki, tanssi ja visuaalisuus kietoutuvat yhteen luoden villejä muotoja ja myyttisiä mielikuvia – beckettmäisellä elämän pohdinnalla ja absurdilla huumorilla maustettuna.

Vahvasta esiintyjyydestään tunnetut koreografi-tanssija Tero Saarinen ja muusikko-harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ottavat mittaa toisistaan äänen ja liikkeen voimaverkossa.

Teoksen valo- ja lavastussuunnittelijana toimii Saarisen luottokumppani Mikki Kunttu ja pukusuunnittelijana tyylikkäästä designistaan tunnettu Teemu Muurimäki. Oman lisänsä teokseen tuo elektronisen musiikin tekijänäkin tunnetun Tuomas Norvion mielikuvituksellinen äänisuunnittelu. Taiteelliseen ydintiimiin kuuluu lisäksi koreografin assistentti Henrikki Heikkilä.

TERO SAARINEN on tehnyt merkittävän kansainvälisen uran sekä tanssijana että koreografina. Hän on luonut yli 40 kantaesitystä, vuonna 1996 perustamalleen Tero Saarinen Companylle sekä tilaustöinä muille ryhmille.

KIMMO POHJONEN on vallankumouksellinen harmonikkataiteilija ja säveltäjä, jonka pitkä ura juurtaa 90-luvun puoleen väliin. Pohjonen on julkaissut useita albumeita ja hänet on palkittu useaan kertaan uransa aikana.

“Tanssi ensin. Ajattele myöhemmin. Se on luonnollinen järjestys.” – Samuel Beckett

”A beautiful surprise at Nordic Spring festival — Breath immerses us in a hallucinated dream with futuristic touches — daring on every level — electrifying.” Review from show 1/5 at Place des Arts with Danse Danse in Montreal

Yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatteri

Koreografia ja tanssi / Choreography & Dance: Tero Saarinen
Musiikki / Music: Kimmo Pohjonen
Valo- ja lavastussuunnittelu / Lighting & Set Design: Mikki Kunttu
Pukusuunnittelu / Costume Design: Teemu Muurimäki
Äänisuunnittelu / Sound Design: Tuomas Norvio
Koreografin assistentti / Choreographers assistant: Henrikki Heikkilä
Kantaesitys: 12. huhtikuuta 2018, Grand Théâtre de Québec, Quebec, Kanada
Suomen ensi-ilta: 12. toukokuuta 2018, Tampere-talo
Tuotanto Tero Saarinen Company
Yhteistyössä Tampere-talo ja Aleksanterin teatteri
Huom! Esityksessä käytetään strobovaloja! / Please note! The performance includes strobe lighting effects!

ENNAKKOKLUBI: POLINA, DANSER SA VIE

POLINA, DANSER SA VIE
Valérie Müller, Angelin Preljocaj
24.9. klo 19.00, Monitoimitalo Ilokivi, 8/6 € (www.zupticket.fi/jyvaskyla)

polina 4
Moskova 90-luvulla. Nuorta venäläistä, lupaavaa balettitanssija Polinaa on jo lapsuudesta saakka koulutettu Moskovan Bolshoi-teatteriin. Väsyneenä opettajansa Bojinskin kuriin ja oman vapautensa puutteeseen Polina päättää pyrkiä jatkamaan tanssia Ranskassa vanhempiensa suureksi pettymykseksi. Hän jättää klassisen baletin hienoudet suuntautuakseen moderniin tanssiin. Aix-en-Provencessa hän työskentelee lahjakkaan ja vaativan koreografin Liria Elsaj’n kanssa. Tämä haluaa tehdä nuoresta tytöstä todella persoonallisen taiteilijan. Juuri kun Polina uskaltaa ilmaista paremmin itseään näyttämöllä, hän rakastuu Adrieniin.

Liria Elsaj’n roolissa nähdään tunnettu ranskalaisnäyttelijä Juliette Binoche.

Yhteistyössä Keski-Suomen Elokuvakeskus

Ohjaus / Direction: Valérie Müller, Angelin Preljocaj
Käsikirjoitus / Writers:Valérie Müller, Bastien Vives
Rooleissa / Cast: Anastasia Shevtsova, Juliette Binoche, Aleksey Guskov, Niels Schneider
Esityskieli / Language: Ranska / French
Tekstitys / Subtitles: Englanti/ English
K-12 (9)
Kesto / Duration: 108 min

FESTARIKLUBIT

FESTARIKLUBIT
RAVINTOLA PANZA
28.9. & 29.9. klo 18.00-01.30, Ravintola Panza. Ilmaisohjelma / free entrance

Ravintola Panzassa juhlitaan Tanssin Aika -festivaalin jatkoja perjantaina ja lauantaina. Perjantaina Panzan musiikista vastaa Toistuvat yllätykset dj’s ja lauantain rytmeistä vastaa Dj Focus (Flow Mo Crew). Ravintolan keittiö on auki molempina päivinä kello 21.30 asti, joten nälkäiset ehtivät syömään vielä viimeisten esitysten jälkeenkin.

HOPEATANSSIT

HOPEATANSSIT
28.9. klo 13.00, Minnansali, Jyväskylän kaupunginkirjasto, ilmaisohjelma / free entrance

Keski-Suomen Tanssin Keskuksen HopeaTanssit täydentää Laulusta voimaa ja KinoHopea -tilaisuuksien sarjaa tuoden kaivatut päivätanssit Jyväskylään. Päivätanssien lisäksi HopeaTanssit antaa eväitä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tanssitaiteen keinoin.

Senioreille suunnatuissa HopeaTansseissa tutustutaan tanssitaiteilijan ohjauksessa erilaisiin tapoihin liikkua ja kanssatanssijoihin helppojen ja hauskojen harjoitteiden kautta. Ohjattu toiminta rakentuu aina eri teeman ympärille ja HopeaTanssit huipentuvat yhteisiin päivätansseihin ikivihreiden säestyksellä. Ohjaajana toimii tanssitaiteilija Elli Pulkkinen.

Tilaisuuden järjestävää Keski-Suomen Tanssin Keskus. Yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, Taideapteekki ja pääkirjasto.