Media

Tiedotteet / Press Release

Mediatiedote 28.8.2020
Keski-Suomen Tanssin Keskus

 

Tanssin Aika festivaali 23.-26.4.2020
KORONAVIRUS SIIRTÄÄ KV VIERAILUT TULEVAISUUTEEN

Tanssin Aika –festivaalin ja Jyväskylän taidemuseon kansainväliset yhteistyötuotannot siirtyvät esitettäväksi tulevaisuuteen. Kanadalaisen Daina Ashbeen ja Belgiassa vaikuttavien norjalaisen Heine Avdahlin sekä japanilaisen Yukiko Shinozakin teoksia ei voida vuoden 2020 festivaalilla esittää. Syynä tähän ovat matkustamiseen säädetyt koronarajoitukset, joiden vuoksi taiteilijoiden saapuminen Suomeen on käytännössä mahdotonta.

Teokset suunnitellaan esitettäviksi maaliskuussa 2021, mikäli virustilanne sen sallii.

*****

 

Mediatiedote 13.8.2020
Keski-Suomen Tanssin Keskus

FESTIVAALI TOTEUTUU, KANSAINVÄLINEN ULOTTUVUUS SUPISTUU

Viidestoista Tanssin Aika – festivaali järjestetään syyskuun viimeisenä viikonloppuna Jyväskylässä, Äänekoskella ja Muuramessa. Ohjelmisto rakentuu ajankohtaisista, monimuotoisista ja eri lähtökohdista työskentelevien tanssitaiteilijoiden teoksista.

Vuoden 2020 festivaalin tarkoitus olla kansainvälisempi kuin koskaan aiemmin, mutta COVID-19 virustilanteen aiheuttamista rajoituksista johtuen jyväskyläläislähtöisen koreografi Virpi Pahkisen Monolit Polygon –esitys on jouduttu jo perumaan. Sen sijaan kanadalaisen Daina Ashbeen ja Belgiassa asuvien Heine Avdalin sekä Yukiko Shinozaki teokset mitä todennäköisimmin pystytään esittämään työryhmien harjoitellessa ennen festivaalia Euroopan maissa, joista on sallittua saapua Suomeen.

Suomalaisten tanssitaiteilijoiden teokset esitetään koronatilanteen rajoitukset huomioon ottaen. Festivaali toimii ohjeistusten ja suositusten mukaisesti taataksemme turvallisuuden niin näyttämöllä kuin katsomossa.

Tanssin Aika aloitetaan tuttuun tapaan jo ennakkoon tiistaina tanssielokuvalla, joka on tänä vuonna tositapahtumiin perustuva The Dancer. Elokuva esitetään Ilokivessä.

Torstaina Ilokivessä nähdään Mikko Makkosen elokuussa Helsingissä ensi-illan saava Action x Figures, jossa tanssii mm. jyväskyläläislähtöinen Simeoni Juoperi. Lauantaina ensi-illan saa Vaajakosken Wanhassa Pajassa Tanssiryhmä Off/Balancen uutuusteos The Mind.

Vuoden 2020 festivaaliltaiteilija on Samuli Emery, jonka voi tavata festivaalin eri tilaisuuksissa myös lampaan vaatteissa… Festival Sheep on mitä kokenein tanssintuntija, katsoja sekä kriitikko ja aina valmis keskustelemaan tanssitaiteesta!

Pitkän linjan tanssitaiteilijoiden Teija Häyrysen ja Helena Ratisen yhteinen työpajallinen esitys Leikitään! kiertää palvelu- ja hyvinvointikeskuksissa Jyväskylän lisäksi Äänekoskella ja Muuramessa.

Forumin kauppakeskukseen rakentuvassa Tanssitiloissa-tilassa on tarjolla runsaasti tanssillista ilmaisohjelmaa kaiken ikäisille. Ensiesityksensä Tanssitiloissa saa jyväskyläläisen tanssitaiteilija Anne-Maarit Kinnusen nuorille suunnattu esitys Pep Talk. Lapsille Tanssin Aika tarjoilee Teija Häyrysen, Leena Pantsun ja Sonja Vectomovin muodostaman Tätitrion Värileikki-esityksen. Lisäksi Tanssitiloissa on ohjelmaa ikäihmisille HopeaTanssien merkeissä ja työikäisille Lounasbreikki-taukotuokioita.

Syksyn festivaalille kootaan ensimmäistä kertaa alueen tanssioppilaista TAF Dance Group, jota tulee luotsaamaan niin ikään jyväskyläläislähtöinen tanssitaiteilija Jaakko Nieminen. TAF Dance Groupin voi nähdä esiintymässä perjantaina ja lauantaina ainakin Tanssitiloissa.

Sep/Dance20 -klubitapahtuma päättää Tanssin Ajan juhlakkaasti, kun festivaalin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Antti Lahti jättää viestikapulan seuraajalleen Janina Rajakankaalle ja samalla juhlitaan Tanssiryhmä /Balancen 10-vuotista taivalta. Ohjelmassa on tanssitaiteilija Panu Varstalan suunnittelema tanssillinen juhlakäsikirjoitus, jossa mukana Tanssiryhmä Off/Balancessa vierailleita taiteilijoita ja monimuotoisia puheita, kakkua sekä juhlatunnelman ja tanssilattian täydentävä DJ Joniveli Vanhanen!

*****

 

Mediatiedote 17.6.2020
Keski-Suomen Tanssin Keskus

TANSSIN AIKA -FESTIVAALIN UUSI TAITEELLINEN JOHTAJA VUOSILLE 2021-2023 ON VALITTU

Rajakangas on opiskellut tanssia Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun lisäksi Englannissa ja Hollannissa. Rajakangas on toiminut monipuolisesti tanssitaiteen kentällä tanssijana, koreografina, toimittajana (Esitysradio-podcast), nykytanssin- ja koreografian opettajana sekä tanssikoulun (Tanssivintti) johtoryhmän jäsenenä. Rajakangas aloittaa tehtävässä nykyisen Tanssin Aika -festivaalin taiteellisen johtajan Antti Lahden kauden päätyttyä vuonna 2021.

Tanssin Aika -festivaalin taiteellisen johtajan tehtävään tuli yhteensä yhdeksäntoista hakemusta.

Tanssin Aika -festivaali on keskisuomalainen tanssifestivaali, joka järjestetään 23.-26.9.2020 viidennentoista kerran. Festivaalin ohjelmisto esittelee monipuolisesti paikallista, valtakunnallista sekä kansainvälistä tanssitaidetta. Festivaalin tuotannosta vastaa Keski-Suomen Tanssin Keskus.

Lisätietoja:

Mari Hautala
toiminnanjohtaja
+358 44 399 2234
mari.hautala@tanssinkeskus.fi

Janina Rajakangas
Tanssitaiteilija / Tanssin Aika -festivaalin taiteellinen johtaja 2021-2023
+358 50 377 8155
janina.rajakangas@gmail.com

*****

Mediatiedote 17.6.2020
Keski-Suomen Tanssin Keskus

 

Tanssin Aika festivaali Jyväskylässä, Äänekoskella ja Muuramessa 23.-26.9.2020
FESTIVAALI KANSAINVÄLISEMPI KUIN KOSKAAN

Teemana kehollisuuden ja fyysisen läsnäolon eri sävyt

Vuoden 2020 festivaalin teemoissa korostuu kehollisuuden ja fyysisen läsnäolon eri sävyt. Miten konkreettinen jaettu tila ja fyysinen läheisyys vaikuttaa keholliseen orientaatioomme? Miten sosiaaliset normit muokkaavat fyysisyyttämme? Miten historialliset ja kulttuuriset kerrokset näkyvät meissä ja miten maailmanlaajuiset jaetut kokemukset resonoivat kehollisissa kokemuksissa?

Viidestoista Tanssin Aika -festivaali järjestetään Jyväskylässä 23.-26.9.2020.

Ohjelmisto rakentuu ajankohtaisista, monimuotoisista ja eri lähtökohdista työskentelevien tanssitaiteilijoiden teoksista.

Kansainvälisen värin festivaalille tuovat jyväskyläläislähtöisen Virpi Pahkinen Companyn suurteos Monolit Polygon, jossa on mukana viiden ammattitanssijan lisäksi 21 Jyväskylän Tanssiopiston tanssin harrastajaa. Teos esitetään kaupunginteatterin suurella näyttämöllä perjantaina 25.9. Esitys on teoksen Suomen ensi-ilta.

Yhteistyö Jyväskylän taidemuseon Matkalla maan keski-pisteeseen –näyttelyn kanssa, tuo festivaalille kaksi kansainvälistä teosta. Kanadasta saapuu nuori, palkittu koreografi Daina Ashbee kantaaottavalla teoksellaan Unrelated. Teos esitetään perjantaina ja lauantaina Juomatehtaan studiolla. Teoksessa tanssivat Areli Moran and Imara Bosco. Toinen yhteistyöteos on Brysselistä käsin työskentelevien Heine Avdahlin ja Yukiko Shinozakin Carry On, joka esitetään taidemuseolla kolmena päivänä.

Suomalaisista teoksista festivaalilla nähdään torstaina Ilokivessä Mikko Makkosen Action x Figures, joka saa ensi-iltansa vasta elokuussa Helsingissä. Viiden tanssijan esittämä teos lähtee liikkeelle hypermaskuliinisuuden ilmiön kriittisestä tarkastelusta ja sen purkamisesta. Teoksen viisihenkisessä ensemblessä esiintyy myös jyväskyläläislähtöinen tanssija ja MC Simeoni Juoperi.

Jyväskylälläisen tanssijan Anne-Maarit Kinnusen nuorille suunnattu Pep Talk saa ensi esityksensä festivaalilla ja koko perheelle on tarjolla Tätitrion Värileikki esitys, joka yhdistelee tanssi-, musiikki- ja kuvataidetta.

Viimeinen festivaalipäivä, lauantai, huipentuu 10-vuotis juhlavuottaan viettävän Tanssiryhmä Off/Balancen uutuusteokseen, The Mind. Teos esitetään naissaaren vanhassa makasiinirakennuksessa ja sen koreografiasta vastaa Jukka Tarvainen, tanssijoina Elina Häyrynen ja Katja Sallinen.

Ravinto Harmooni tarjoaa upeat puitteet festivaalin tanssilliselle päätösklubille, Sep/Dancelle, joka järjestetään edellisen vuoden tapaan yhteistyössä Tanssiryhmä Off/Balancen kanssa. Sep/Dance20 -klubitapahtuma päättää Tanssin Ajan juhlakkaasti, festivaalin pitkäaikaisen taiteellisen johtajan Antti Lahden jättäessä viestikapulan seuraajalleen ja samalla juhlitaan Off/Balancen 10-vuotista taivalta. Ohjelmassa Panu Varstalan suunnittelema tanssillinen juhlakäsikirjoitus, jossa mukana Off/Balancessa vierailleita taiteilijoita + monimuotoisia puheita, kakkua sekä juhlatunnelman ja tanssilattian täydentävä DJ Joniveli Vanhanen!

Viimevuonna lanseerattu Tanssitiloissa –tila rakentuu jälleen kaupunkikeskustan kauppakeskukseen. Tanssitiloissa tarjoilee kaupunkilaisille ilmaisia tanssillisia työpajoja ja tanssiesityksiä.

Festivaalilla on mukana ensimmäistä kertaa Keski-Suomen alueen tanssikoulujen oppilaista koottu TAF Dance Group, jota luotsaa jyväskyläläislähtöinen tanssitaiteilija Jaakko Nieminen: TAF Dance Groupin voi nähdä mm. Tanssitiloissa lauantaina järjestettävässä Stage on vapaa! –tapahtumassa, jossa tanssin harrastajat esittävät koreografioitaan.

Maakuntakierrokselle lähtee tanssitaiteilija Teija Häyrysen ja Helena Ratisen Leikitään työpaja. Esitys on suunnattu ikääntyvien ja kehitysvammaisten vanhusten päiväkeskuksiin. Työpaja on koettavissa festivaaliviikolla Jyväskylässä, Muuramessa ja Äänekoskella.

******

 

Mediatiedote 23.4.2020
Keski-Suomen Tanssin Keskus

Tanssin Aika -festivaali 23.-26.9.2020
FESTIVAALIN SUUNNITTELU JATKUU NORMAALISTI

Viidennentoista Tanssin Aika –festivaalin suunnittelu etenee normaalisti vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Syyskuun lopulla järjestettävän tapahtuman ohjelmisto tulee olemaan kansainvälisempi kuin koskaan.

Perjantaina 25.9. Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään Suomen ensi-ilta jyväskyläläislähtöiseltä, nykyään Tukholmassa vaikuttavalta Virpi Pahkiselta. Teos Monolite Polygon toteutetaan 26 tanssijan kokonaisuutena yhteistyössä Jyväskylän Kaupunginteatterin ja Jyväskylän tanssiopiston kanssa.

Pahkinen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä tanssitaiteilijoista. Hän on kiertänyt ympäri maailmaa soolotanssijana ja luonut koreografioita merkittäville tanssiryhmille 45:ssä eri maassa. Hän on tehnyt laajalti yhteistyötä eri taiteenalojen taiteilijoiden kanssa mm. esiintynyt tanssijana Ingmar Bergmanin ohjauksissa Tukholman kuninkaallisessa teatterissa Dramatenissa.

Tanssin Aika julkaisee ohjelmistonsa kokonaisuudessaan touko-kesäkuun vaihteessa.

***************************

Ohjelmistohaku 2020

Tanssin Aika -festivaalin ohjelmistohaku on käynnissä 13.12.2019 – 17.1.2020

Miten tanssitaide voi vaikuttaa nykyhetkeen ja tulevaan? Millaiselle ajattelulle, kokemiselle tai esteettisille valinnoille voimme tehdä lisää tilaa? Tarvitsemmeko tarkasti kehystettyjä temaattisia kokonaisuuksia vai hahmottuuko olennainen tarkkanäköisistä henkilökohtaisista fokusoinneista ympäröivään todellisuuteen?

Viidestoista Tanssin Aika -festivaali järjestetään Jyväskylässä 23.-26.9.2020. Festivaali etsii ohjelmistoonsa teoksia ja projektiehdotuksia niin näyttämötiloihin kuin erilaisiin julkisiin tiloihin ja urbaaneihin ympäristöihin.

Ohjelmisto rakentuu ajankohtaisista, monimuotoisista ja eri lähtökohdista työskentelevien tanssitaiteilijoiden teoksista.

Tanssin Aika -festivaalin tuottaa Keski-Suomen Tanssin Keskus. Hakemusten tulee olla perillä perjantaina 17.1.2020. Ohjelmistovalinnat tehdään helmikuussa 2020.

Hakemuksessa tulee olla:

– Hakijan nimi, osoite ja yhteystiedot

– Teoksen nimi ja teoskuvaus

– Koreografin ja/tai työryhmän lyhyt esittely

– Esityksen kesto ja ikäsuositus

– Tekniset tiedot, tilavaatimus/tilatoive, rakennusaika, sekä maininta onko teos toteutukseltaan muokattavissa

– Kustannusarvioehdotus / yhteistyöehdotus

– Linkki teoksen taltiointiin (jos teos ei ole valmis, niin taltiointiin harjoituksista tai saman työryhmän aiemmasta työstä)

Hakemukset lähetetään osoitteeseen: antti.lahti@tanssinkeskus.fi

Lisätietoja:

www.tanssinaika.fi

info@tanssinkeskus.fi

https://www.facebook.com/tanssinaika/

Tanssin Aika – The Jyväskylä Dance Festival 2019: Open call December 13th, 2019 – January 17th, 2020

How can dance be influential now and in the future? What kinds of thoughts, experiences or aesthetic choices can we make more space for? Do we need bodies of work with a strict thematic framework, or can the essence of surrounding truths be communicated through personal perspectives?

The Regional Dance Centre of Finnish Lakeland is now accepting submissions for the 15th Tanssin Aika – The Jyväskylä Dance Festival which will take place in Jyväskylä September 23th -26th, 2020. Submissions can be proposed for black-box, theatre, street/outdoor or alternative spaces.

Tanssin Aika – The Jyväskylä Dance Festival consists of diverse, contemporary performances by artists from a broad range of different backgrounds.

Companies, dance groups or independent choreographers can send applications by January 17th, 2020. The selections for this festival will be decided in February 2020.

Applications/ Information for submissions

– Contact person (name, address, email, phone number)

– Name of the work and a description

– Brief bio of the company/choreographer/dancers

– Duration, age recomendations

– Technical requirements

– The estimated cost proposal / collaboration proposal

– Link to a video of the work (or previous works)

Please send applications to: antti.lahti@tanssinkeskus.fi

 

More information:

www.tanssinaika.fi

info@tanssinkeskus.fi

https://www.facebook.com/tanssinaika/

****************************************

 

Mediatiedote 30.9.2019

TANSSIN AJAN KATSOMOT TÄYTTYIVÄT

Sunnuntaina päättynyt 14. Tanssin Aika -festivaali oli menestys. Kaikki Pergamenttihallilla nähdyt esitykset: Johanna Nuutinen +CO:n Anon, UMC:n Movements, Motions & Mindsets ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin Flora & Fauna olivat loppuunmyytyjä. Esityksiä, keskusteluja, tanssikursseja ja tanssielokuvia nähtiin tänä vuonna jopa kahdeksassa eri kohteessa; intiimillä Juomatehtaan Studiolla, Kankaan Pergamenttihalliin rakennetulla näyttämöllä, Ilokivessä, Forumin kauppakeskuksen tyhjässä liiketilassa, kaupunginteatterilla, suorana lähetyksenä netissä ja kiertueella Muuramessa, Äänekoskella ja Saarijärvellä.

”Olo on väsynyt ja onnellinen. Festarilla oli lämmin tunnelma ja esitykset löysivät yleisönsä. Katsojat olivat valmiita vaikka seisomaan, kun istumapaikat loppuivat. On upeaa, että festivaali levittyy mielikuvituksellisesti ympäri kaupunkia eri tiloihin, mutta sen lisäksi Jyväskylän tanssiyleisö ja taiteilijat ansaitsisivat yhden pysyvämmän nykyaikaisella tekniikalla varustetun näyttämön, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Antti Lahti”

Vuonna 2020 festivaali järjestetään 23.9.-26.9.

*****

 

Mediatiedote 4.9.2019

Tanssin Aika –festivaali 25.-29.9.2019

MONIPUOLINEN OHJELMISTO HELLII KESKI-SUOMEA TANSSITAITEELLA

Kolmen viikon kuluttua käynnistyvä Tanssin Aika –festivaali levittäytyy vuosittain koko ajan enemmän myös Keski-Suomen maakuntaan. Neljännentoista kerran järjestettävä Tanssin Aika nähdään tänä vuonna myös Muuramessa, Äänekoskella ja Saarijärvellä.

Vuoden 2019 festivaalin teosten teemoja ovat vierauden kohtaaminen, yhdessä olemisen kauneus ja monimutkaisuus, ulkopuolisuuden kokeminen ja yhteisöllisyys. Festivaalin avauksena keskiviikkona nähdään jyväskyläläisen Urban Movements Companyn uutuusteoksen ensi-ilta Movements-Motions-Mindsets. Teoksen koreografiasta vastaa Reija Wäre.  Festivaalin torstai-illan teos The Days on englantilaisen koreografi Theo Clincardin ensimmäinen duetto. Teokseen haetaan lisäksi mukaan kahta paikallista yli 65-vuotiasta avustajaa. Perjantaina Tanssin Aika tarjoilee kaksi teosta: Riku Lehtopolun ja Mikko Makkosen Levoton maa sekä Johanna Nuutisen ANON – The act of Waiting. Lisäksi perjantaina Jyväskylän kaupunginteatteri pienellä näyttämöllä nähdään Zero Gravity Companyn Liljat. 20-vuotisjuhlaansa viettävä Tanssiteatteri Tsuumi saapuu kaupunkiin parisuhdeduetolla Vintti. Taidelaatikko The Hot Box lähettää peräti kolme lähetystä: klo 17, 18.30 ja 20. The Hot Boxia emännöi lauantain tanssitaiteilija Heidi Naakka ja hänen vieraiksi saapuvat Antti Lahti, Jenna-Elina von Bagh ja Jyrki Karttunen. Ilta huipentuu Tanssiryhmä Off/Balancen kanssa yhteisesti tuotettuun Sep/Dance19 tanssiklubiin, jossa tanssiesitysten lisäksi iltaa tähdittää rap-artisti Paleface.

Tanssiteatteri Hurjaruuthin lapsille suunnattu, videota ja liiketunnistintekniikkaa hyödyntävä esitys Flora & Fauna, nähdään torstaina Muuramessa, perjantaina Äänekoskella, lauantaina Jyväskylässä sekä sunnuntaina Saarijärvellä.

Festivaalin ajaksi kauppakeskus Forumin rakentuu Tanssitiloissa –tila, jonka ilmaisohjelmaa pääsee seuraamaan keskiviikosta lauantaihin. Tanssitiloissa on Jyväskylän elinkeinoyksikön keskustan kehittämishankkeen ja Keski-Suomen Tanssin Keskuksen yhteinen projekti, jonka tarkoitus on lisätä keskustakävijöiden välitöntä kontaktia tanssitaiteeseen ja esitellä tanssin eri toimintamuotoja eri kohde- ja ikäryhmille. Tanssin Aika –festivaalitoimisto löytyy niin ikään Tanssitiloista.

 

Ohjelmisto on nähtävillä tapahtuman verkkosivuilla: www.tanssinaika.fi sekä tapahtuman Facebook-sivulla. Festivaalin järjestää Keski-Suomen Tanssin Keskus.